maandag 6 mei 2013

Kaart Sneekermeer - Vakantie Friesland Sneekweek

Kaart Sneekermeer plaatsen, wegen, topografie: US Army, 
Het Sneekermeer is een meer dat centraal in het westelijke deel van de Noord-Nederlandse provincie Friesland ligt. De Friese naam is Snitser Mar.

Het Sneekermeer ligt tussen de stad Sneek en de dorpen Terhorne (Terherne) en Goingarijp.

Het meer is in de Middeleeuwen ontstaan door de ontginning van veen. Door het meer loopt een zandrug die bekend staat als de Gravinneweg (Gravinnewei).

Het meer is via de Houkesloot met de stad Sneek verbonden en via de Noorder Oudeweg met de Langweerderwielen.

Het Prinses Margrietkanaal, het Friese deel van het kanaal dat de stad Lemmer met Groningen verbindt, loopt dwars door het meer heen.

Tot het meer behoren ook verwschillende poelen, zoals de Goingarijpsterpoelen, Zoute Poel, Terkaplesterpoelen, Terhornstermeer en Gauwster Hoppen.

In het Sneekermeer liggen verschillende eilanden, waaronder Kolmeersland, Greate Griene en Lytse Griene.

Ten zuidwesten van het meer ligt de Geeuwpolder. Dit is een natuurgebied dat eigendom is van Staatsbosbeheer.

Sneekermeergebied
Het Sneekermeer behoort tot het Sneekermeergebied, een van de Natura 2000-gebieden. Dit gebied wordt geklassificeerd onder de noemer meren en moerassen.

Het gebied omvat verder de Goengarijpsterpoelen, Terkaplesterpoelen en Akmarijp. In het gebied liggen verschillende eilandpolders.

Vakantie
Het Sneekermeer is voor een vakantie bijzonder populair bij watersporters. Op en om het meer liggen jachthavens, een speedbootbaan en een starttoren voor zeilwedstrijden.

De Sneekweek is een jaarlijks terugkerend evenement dat wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek en de Gemeente Súdwest-Fryslân.

De feestelijke week gaat op de vrijdag voor de eerste zaterdag van augustus van start en duurt tot en met de donderdag erna.

Tijdens de week vinden er dagelijks zeilwedstrijden plaats op het Sneekermeer en de Goëngarijpsterpoelen.

In de stad Sneek vinden ook festiviteiten plaats, zoals een vlootschouw, muziekfestival en een kermis. De vrijdag na de Sneekweek wordt een kunst- en boekenmarkt op het Grootzand georganiseerd.

Kaart Sneekermeer, steden, dorpen